OMV Petrom a făcut publică semnarea a două contracte de finanțare în cadrul Planului Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR), pentru dezvoltarea a două capacități de producție de hidrogen verde la rafinăria Petrobrazi. Aceste contracte au fost încheiate cu Ministerul Energiei și acoperă o finanțare maximă de 50 de milioane de euro, în timp ce valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 140 de milioane de euro.

Acest sprijin financiar a devenit disponibil după reluarea, în iulie 2023, a procedurii competitive pentru proiectele de investiții în hidrogen verde, procedură inițială lansată în 2022.

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, a subliniat angajamentul companiei față de tranziția energetică în România și în regiune, cu investiții planificate de aproximativ 11 miliarde de euro până la sfârșitul deceniului, din care aproximativ 35% vor fi direcționate către proiecte cu emisii scăzute sau zero de carbon. Ea a menționat că OMV Petrom a făcut deja progrese semnificative în domeniul regenerabilelor și al electro-mobilității, iar prin aceste proiecte se adaugă hidrogenul la portofoliul de inițiative cu emisii reduse de carbon.

Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Rafinare și Marketing, a evidențiat importanța faptului că OMV Petrom devine unul dintre primii producători de hidrogen verde din România. El a subliniat că hidrogenul verde, produs din surse regenerabile, este o soluție esențială pentru un viitor sustenabil cu emisii scăzute de carbon. Dezvoltarea acestor proiecte la Petrobrazi reprezintă un pas semnificativ către o activitate de rafinare mai ecologică.

Proiectele includ construirea a două instalații de electroliză a apei, cu capacități de 35 MW și, respectiv, 20 MW, în cadrul rafinăriei Petrobrazi. Procesul va fi alimentat exclusiv cu energie regenerabilă, fără a genera emisii de carbon, ceea ce permite clasificarea hidrogenului produs ca fiind verde.

Estimările indică o producție anuală de aproximativ 8 kilotone de hidrogen verde în cadrul celor două proiecte.

Integrarea hidrogenului verde în procesul de fabricație a combustibililor verzi, cum ar fi combustibilii sustenabili pentru aviație și biodiesel, este prevăzută să reducă emisiile de CO2 cu cel puțin 70% în comparație cu combustibilii convenționali.

La momentul actual, proiectele se află în etapa de proiectare, cu decizia finală de investiție programată pentru 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.