Listele de achiziții s-au făcut de acum 1-2 ani, banii europeni s-au disponibilizat la începutul acestui an, iar licitațiile efective încep abia în septembrie, deși valul pandemic e departe de virulența din 2020 și 2021, arată o investigație Reporter de Iași.
O comună cumpără aproape 1.000 de măști pentru fiecare profesor, cât să poarte câte una pe zi timp de 3 ani.
Se cumpără nebulizatoare, sute de lămpi UV, zeci de tone de dezinfectant, covorașe, combinezoane, România pare să fie cea mai pregătită țară din lume pentru pandemia din 2023.
Haos generalizat. În luna februarie 2022, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a asigurat semnarea mai multor contracte de finanțare care vizau măsuri de sprijin pentru combaterea pandemiei COVID-19. Zeci de milioane de euro la nivel național, fonduri UE, pentru școlile din comune și orașe, cu precădere pentru achiziția de măști și dezinfectanți.
La jumătate de an distanță, există trei situații disctincte:
1) Primării comunale care au cumpărat cantități impresionante și cu care încă nu știu ce vor face: la Probota (județul Iași), s-au cumpărat 20.000 de măști pentru cei 24 de adulți ai școlii! Adică, 833 măști de fiecare.
2) Licitații anulate: Consiliul Județean Prahova voia să ia 22.753.584 măști (!) și 541.752 litri dezinfectant pentru mâini. A fost anulată. „Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”, este motivul specificat în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP). „Este în curs de rulare”, a declarat Iulian Dumitrescu, președintele Consiliul Județean Prahova.
3) Proceduri în desfășurare. La Craiova se cumpără peste 6,2 milioane de măști cu o valoare estimată de 1,3 milioane de lei, acesta fiind doar un lot din contractul mare.