Ministerul Mediului a transmis, sâmbătă seară, că un urs a fost împuşcat în intravilanul localităţii Comarnic, judeţul Prahova, în urma atacului asupra echipei de intervenţie care încerca să-l alunge. Instituţia precizează că este al doilea exemplar recoltat prin împuşcare în baza OUG privind intervenţia în cazul atacurilor urşilor.

”Un urs a fost împuşcat aseară în intravilanul localităţii Comarnic, judeţul Prahova, în urma atacului asupra echipei de intervenţie care încerca să-l alunge. Este al doilea exemplar recoltat prin împuşcare în baza OUG privind intervenţia în cazul atacurilor urşilor. Primul astfel de caz s-a petrecut în localitarea Rucăr din judeţul Argeş, în urmă cu o săptămână”, a transmis, sâmbătă seară, Ministerul Mediului.

Instituţia precizează că, vineri seară, un cetăţean din Comarnic a semnalat, prin apel la 112, prezenţa, în propria grădină, a unui exemplar de urs.

Echipa de intervenţie – formată din reprezentantul Jandarmeriei, poliţiei locale, gestionarului fondului cinegetic, medicul veterinar şi coordonată de primarul localităţii – s-a deplasat la faţa locului şi, conform procedurii, au început demersurile pentru alungarea ursului în afara zonei intravilane.

”Membrii echipei au recunoscut exemplarul – un mascul de aproximativ 4 ani şi 120 kg – ca fiind acelaşi care a mai pătruns în localitate în trecut, a produs pagube în rândul animalelor domestice şi a mai fost alungat de echipa de intervenţie. Din relatările membrilor echipei, la finalul procedurii de alungare, în jurul orei 21:00, după ce ursul a fost îndepărtat şi părea că nu mai revine, iar participanţii întocmeau raportul de eveniment, exemplarul a revenit brusc în apropierea membrilor echipei, manifestând un comportament agresiv faţă de aceştia. Având în vedere riscul major şi iminent, s-a luat pe loc decizia intervenţiei prin împuşcare, dusă la îndeplinire de paznicul de vânătoare care participa la acţiune”, a transmis Ministerul Mediului.

Instituţia precizează că acţiunea de intervenţie s-a finalizat în siguranţă, fără ca vreo persoană să fie rănită.

„Din păcate, vedem din ce în ce mai multe astfel de exemplare care revin în localităţi, în curţile oamenilor, chiar şi după alungări repetate. Îi felicit pe membrii echipei de intervenţie pentru eficienţa cu care au acţionat şi le recomand tuturor cetăţenilor să anunţe la 112 orice prezenţă a urşilor în intravilan. Se dovedeşte că OUG privind intervenţia la urs, pe care l-am aprobat în această vară, este o măsură utilă care poate salva vieţi omeneşti. Chiar dacă utilizarea metodei letale este ultima soluţie posibilă, uneori ea nu poate fi evitată. Singurul mod în care vom putea să reducem aceste incidente, după ani de zile de non-acţiune în managementul acestei specii, este prin monitorizarea riguroasă a populaţiei, inclusiv a densităţii acesteia şi intervenţia cu măsuri active, pe termen scurt, mediu şi lung, cu prioritate în zonele cele mai afectate”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.