Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, care este şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, Iulian Dumitrescu, a anunţat, marţi, rezilierea contractului de delegare a serviciului de furnizare a agentului termic în sistem centralizat în municipiul Ploieşti, relatează Agerpres.
„Azi a avut loc şedinţa AGA, am reziliat contractul de delegare a serviciului de termie. Principalul motiv a fost că ei aveau în contract obligativitatea furnizării apei calde către ploieşteni şi nu au respectat asta. Nu există vreun motiv ca să fi oprit CET-ul în acest moment. Pe această cale, cu ajutorul dumneavoastră, o să îi somăm ca să înceapă livrarea de apă caldă cât mai curând posibil”, a declarat Dumitrescu după şedinţa AGA ADI Termo Prahova.
Conform contractului, operatorul are obligaţia de a asigura furnizarea apei calde în oraş pe o perioadă de maximum 90 de zile de la reziliere.
„Dacă s-ar întâmpla să se rezilieze, nu trebuie să se teamă ploieştenii că intrăm într-o nouă licitaţie, ci avem posibilitatea unei încredinţări directe pe situaţii de urgenţă a serviciului de termie. E inacceptabil ca un oraş întreg să rămână fără apă caldă minim o lună de zile, la două luni după câştigarea licitaţiei. (…) Vreau să vă rog să îmi acordaţi mandat, dacă condiţiile sunt îndeplinite, să putem rezilia”, a mai afirmat preşedintele CJ Prahova într-o şedinţă care a avut loc luni.
Aproximativ 130.000 de ploieşteni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu beneficiază, de luni dimineaţă, de apă caldă ca urmare a unor lucrări care, conform operatorului de termoficare, vor dura circa 30 de zile, o parte dintre spitalele care funcţionează în oraş, între care cel de Pediatrie şi Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) fiind, de asemenea, afectate.
Demararea acestor lucrări a fost anunţată, săptămâna trecută, de noul operator al Ploieştiului – Termoficare Prahova SA – prin intermediul unor afişe lipite la scările de bloc, iar apoi printr-un comunicat de presă.
„Odată cu preluarea capacităţilor de producţie de la fostul operator care a asigurat serviciile de furnizarea a apei calde menajere şi a termiei în Municipiul Ploieşti, o comisie tehnică cu sprijinul experţilor externi, desemnată să evalueze starea instalaţiilor, a întocmit un raport complex privitor la starea echipamentelor preluate. În acest moment, Cazanul de Apă Fierbinte nr. 2 este singura sursă de producere a energiei termice care este utilizabilă, restul surselor de producţie fiind inoperabile, din motive tehnice sau de reglementare. Caracterul urgent al operaţiunii de reparaţie a singurei surse de producţie a energiei termice, respectiv a Cazanului de Apă Fierbinte Nr. 2 din CET Brazi, dar şi realitatea tehnică din teren, obligă SC Termoficare Prahova SA să ia măsura nedorită de sistare a furnizării apei calde menajeră pe raza municipiului Ploieşti, începând cu data de 1 august 2022, pentru o perioadă de aproximativ 30 de zile. SC Termoficare Prahova SA a adresat partenerilor din cadrul autorităţilor publice locale propunerea de a asigura, în perioada operaţiunilor de reparaţii, o sursă alternativă de furnizare a apei calde menajeră, prin închirierea şi instalarea a două Cazane Mobile de Apă Fierbinte”, se arăta în comunicatul operatorului.
În acest context, aproximativ 55.000 de apartamente, respectiv circa 130.000 de ploieşteni, nu beneficiază de apă caldă în această perioadă, afectate de această sistare a furnizării fiind şi spitalele.
„Este inadmisibil, ca în secolul XXI, să existe asemenea oameni, care nu pot face lucrări de mentenanţă, în condiţii de confort pentru ploieşteni, şi care nu se gândesc că lasă fără apă caldă Maternitatea sau Spitalul de Pediatrie”, a transmis Primăria Ploieşti luni, într-un comunicat de presă.
Astfel, afectate de măsura sistării furnizării de apă caldă sunt Spitalul de Pediatrie Ploieşti, dar şi unele secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), respectiv sediul central, situat în nordul oraşului, Secţia de Boli Infecţioase şi Secţia de Obstetrică Ginecologie.
Managerul SJU Ploieşti, Bogdan Nica, a precizat, pentru Agerpres, că celelalte cinci sedii ale unităţii sanitare au centrale proprii.
De asemenea, la Secţia de Obstetrică Ginecologie se încearcă punerea în funcţiune a unei instalaţii mai vechi pentru a asigura minimul necesar de apă caldă, însă lucrările vor dura câteva zile a spus Nica.
Contractul pentru delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat pentru municipiul Ploieşti a fost câştigat, în luna mai, de o asociere formată din Geotherm Distribution SA şi Gas & Power Trading SRL.